Creșterea mieilor

Creșterea mieilor

Creșterea mieilor sugari

În momentul fătării se intervine pentru curăţirea mucozităţilor de pe nări şi bot, se taie ombilicul la 4-5 cm de abdomen şi se tamponează cu tinctură de iod. Se ajută apoi mieii să sugă obligatoriu în primele 3-4 ore de la fătare. Mielul se lasă să fie lins de mamă timp de o jumătate de oră.

După vârsta de 8-10 zile mieilor li se administrează în locuri special amenajate furaje concentrate (combinate) şi fân de lucernă de cea mai bună calitate.

În cazul mieilor orfani sau gemeni în cazul în care oaia a murit sau nu are lapte, crescătorii vor apleca mieii la doici, fătate aproximativ în acelaşi timp sau la date cât mai apropiate ori vor recurge la alăptartea artificială cu lapte de vacă. Perioada de miel crud durează de la 0-7 zile, cea de miel mijlociu de la 7-30 zile, iar cea de miel zburat de la 30-65 zile.

Norme de creştere a tineretului ovin

În ce priveşte furajarea pentru un miel de 65 de zile, la înţărcare având o greutate medie de 15-17 kg, prevăzându-se a înregistra un spor de 170 g/zi, se recomandă ținând seama de sezon, următoarele cantităţi de furaje zilnice :

 

* Vara – 2 kg masă verde, 80g nutreţ combinat şi 2 g sare;

 

* Iarna – 0,5 kg fîn, 80 g nutreţ combinat, 2 g sare şi apă 0,5 l (apa e bine să fie la discreţie).

 

Pentru tineretul de reproducţie (3-18 luni) la grupa de greutate 20-45 kg este necesară cantitatea de 6,5 kg masă verde vara sau 1 kg fân 0,5 kg grosiere, 2 kg suculente şi 80 g furaj concentrat pe timp de iarnă. La aceasta se adaugă 5 g sare/zi, indiferent de sezon , care ca şi apa, este bine să fie asigurată la discreţie, adică se vor asigura bulgări de sare pentru lins.

Îngrăşarea ovinelor

În fermele mari, specializate pentru îngrăşare se practică îngrăşarea intensivă pe grătar fără scoatere la păşunat, folosind furaje fibroase, grosiere şi concentrate. Mieii (în general masculii) se introduc la îngrăşare la greutatea de 12-14 kg/cap, prevăzându-se un spor de 250 g/zi, asigurându-se în final greutatea de 45 kg, după o perioadă de 100-110 zile, cu un consum de furaje de 4,3 UN/kg spor.

Înainte de livrare pentru carne tineretul îngrăşat se tunde, obținându-se în medie 1-1,5 kg lână/cap. În cazul în care îngrăşarea se face în mod tradiţional , într-o primă etapă berbecuţii supuşi îngrăşării se menţin pe păşune circa 90 zile, asigurând 7-8 kg/zi masă verde de cea mai bună calitate, iar într-o a doua etapă se face finisarea, în timp de 50 de zile, perioadă în care se exclude păşunatul; animalele se menţin la grajd şi se furajează cu : 1 kg fân, 1 kg grosiere, 2-4 kg suculente şi siloz/zi, asigurând pe întreaga perioadă de 50 zile 4-5 kg concentrat P.V.M.

Sarea şi apa se asigură la discreţie prin bulgări de sare pentru lins şi apă curată la jgheaburi.

Pentru îngrăşarea oilor se foloseşte acelaşi sistem industrial asigurând necesarul de furaj în funcţie de greutatea animalelor, iar în sistemul tradiţional, în gospodăria familială se asigură zilnic 3 – 3,5 kg fân şi 0,2-0,3 kg nutreţ concentrat/cap/zi. În cazul îngrăşării pe păşune, aceasta trebuie să asigure minimum 8-10 kg masă verde/cap/zi.

 

Hrănirea şi îngrijirea ovinelor adulte

În gospodăriile crescătorilor oile în timpul iernii se cresc în general în adăposturi speciale, cu excepţia unei părţi de crescători în anumite zone ale ţării care practică transhumanţa, cu o tradiţie foarte veche pierdută în negura vremii. Mărimea turmelor se stabileşte în funcţie de suprafaţa păşunilor şi de cantitatea de masă verde ce se obţine pe aceste păşuni.

În condiţiile tării noastre oile se pot păşuna 6-7 luni/an. Oile care se urcă pe păşunile alpine pot păşuna circa 2-3 luni.

Trecerea de la perioada de stabulaţie la consumul de furaje verzi prin păşunat se face treptat, de la 1-2 ore în prima zi, pînă la păşunarea şi furajarea exclusivă pe păşune, cu masă verde, după circa 12 zile de la ieşirea din stabulaţie. Păşunatul este bine să se facă după ce se usucă roua, să fie făcut raţional, pe parcele; numărul de oi pe o parcelă se stabileşte în funcţie de suprafaţa şi producţia de masă verde asigurată.

Oile nu se ţin mai mult de 5-6 zile pe o parcelă, care se lasă apoi liberă circa 20 zile pentru regenerare şi se poate refolosi când iarba ajunge la minimum 8-10 cm.

Unde ne găsiți:

  • Șos. Râmnicu Sărat nr. 37
  • Șos. Buzăului nr. 102A
  • Com. Movila Miresii
  • Galați, piața de păsări
  • Calea Brăilei nr. 169A – Ianca
  • Str. Brăilei nr. 61 – Comuna Viziru

0787 425 177 | 0339 732 600

Comandă ACUM de pe:  pentrufermier.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Meniu principal

Deschide chat
1
💬 Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua 👋

Cum vă putem ajuta ?