Creșterea ovinelor

Creșterea oilor

Creșterea oilor în țara noastră are tradiție de secole. Această specie valorifică cel mai bine pășunile și fânețele, din care o bună parte se află în zona de munte. Acesta este motivul alături de producția diversificată, care face din creșterea ovinelor o ramură foarte importantă a zootehniei, având o tradiție atât de veche.

Îngrășarea ovinelor:

În fermele mari, specializate pentru îngrășare se practică îngrășarea intensivă pe grătar fără scoatere la pășunat, folosind furaje fibroase, grosiere și concentrate furajere. Mieii (în general masculii) se introduc la îngrășare la greutatea de 12-14 kg/cap, urmărindu-se un spor în greutate de 250 g/zi, ajungându-se în final la greutatea de 45 kg, după o perioadă de 100-110 zile, cu un consum de furaje de 4,3 UN/kg spor.

Înainte de livrare pentru carne, tineretul îngrășat se tunde, obținându-se în medie 1-1,5 kg lână/cap. În cazul în care îngrășarea se face în mod tradițional , într-o primă etapă berbecuții supuși îngrășării se mențin pe pășune circa 90 zile, asigurând 7-8 kg/zi masă verde de o bună calitate, iar într-o a doua etapă se face finisarea, în timp de 50 de zile, perioadă în care se exclude pășunatul.

Animalele se mențin la grajd și se furajează cu : 1 kg fân, 1 kg grosiere, 2-4 kg suculente și siloz/zi, asigurând pe întreaga perioadă de 50 zile 4-5 kg concentrate furajere. Sarea și apa se asigură la discreție prin bulgări de sare pentru lins și apă curată la jgheaburi.

Pentru îngrășarea oilor se folosește același sistem industrial asigurând necesarul de furaj în funcție de greutatea animalelor, iar în sistemul tradițional, în gospodăria familială se asigură zilnic 3 – 3,5 kg fân și 0,3-0,5 kg nutreț concentrat/cap/zi. În cazul îngrășării pe pășune, aceasta trebuie să asigure minimum 8-10 kg masă verde/cap/zi.

Magazinele noastre:

  • Șos. Râmnicu Sărat nr. 37

  • Șos. Buzăului nr. 102A

  • Com. Movila Miresii

  • Galați, piața de păsări

  • Calea Brăilei nr. 169A – Ianca

  • Str. Brăilei nr. 61 – Comuna Viziru

   Contact: 0787 425 177 | 0339 732 600

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Meniu principal

Deschide chat
1
💬 Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua 👋

Cum vă putem ajuta ?