CREŞTEREA ȘI FURAJAREA VIȚEILOR

CREŞTEREA ȘI FURAJAREA VIȚEILOR

Creșterea și furajarea vițeilor de carne are o serie de particularități, astfel încât animalele să poată fi pregătite pentru procesul de îngrășare. Vă prezentăm în acest articol cele mai importante aspecte.

Furajarea vițeilor de carne se bazează și pe reducerea volumului de substituent lichid, consecutiv creșterii concentrației acesteia. Acest lucru stimulează timpuriu consumul de apă. Se realizează astfel accesul direct al apei în rumen și prin aceasta stimularea și dezvoltarea acestui comportament. Influența concentrației substituentului asupra indicilor productivi și stării de sănătate a vițeilor în perioada de alăptare este în avantajul acestei tehnologii. Astfel, administrarea substituentului de lapte în concentrație 1:5 (după o perioadă prealabilă de obișnuire de o săptămână), prin creșterea treptată a concentrației, se mărește sporul de greutate pe perioada, consumul de concentrate pe cap și zi perioada mai ridicat, consumul de apă de asemenea mai mare.

În ceea ce privește creșterea vițeilor, aceștia sunt alăptați de trei ori pe zi, cel mult pană la vârsta de trei săptămâni, iar după aceea de două ori pe zi. Experiențele au arătat că limitarea numărului de alăptări la două ori pe zi în cadrul introducerii timpurii în hrana vițeilor a substituenților de lapte sau a nutrețurilor combinate de tip starter, nu influențează negativ asupra creșterii acestuia.

Reducerea frecvenței alăptării s-a dovedit a fi corelată cu creșterea consumului de hrană uscată, element decisiv într-o tehnologie de înțărcare timpurie. Vârsta vițeilor, în momentul trecerii la o singură alăptare, nu influențează asupra creșterii și dezvoltării acestora.

Administrarea nutrețului concentrat

Utilizarea nutrețurilor concentrate în furajarea vițeilor de carne este iar o practică cu mare însemnătate în dezvoltarea animalelor. Concentratele trebuie să fie administrate vițeilor deja din a 4-5-a zi de viață, o parte măcinată și o parte granulată. Cantitatea optimă de concentrate care trebuie să fie consumate pe animal în perioada 30-120 zile este de 1,4 – 2,2 kg, cu un conținut de 14-16% PB. Se recomandă următoarea rețetă: porumb 50%, ovăz 10%, orz 10%, grâu (triticale) 10%, șrot de floarea-soarelui 13%, șrot de soia 5% și amestec mineral 2%.

#PentruFermier sprijină fermele mici, mijlocii și mari pentru o furajare corectă și sănătoasă a tăurașilor dvs.

Unde ne găsiți:

  • Șos. Râmnicu Sărat nr. 37
  • Șos. Buzăului nr. 102A
  • Com. Movila Miresii
  • Galați, piața de păsări
  • Calea Brăilei nr. 169A – Ianca
  • Str. Brăilei nr. 61 – Comuna Viziru

0787 425 177 | 0339 732 600

Comandă ACUM de pe:   pentrufermier.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Meniu principal

Deschide chat
1
💬 Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua 👋

Cum vă putem ajuta ?