Fazele creșterii puilor de carne

creșterea puilor

Perioada de creștere a puilor de carne poate fi împărțită în trei faze: start, creștere și finisare.

Startul 

Este faza cea mai importantă și mai dificilă pentru creșterea puilor de carne. În primele două săptămâni de viață, puiul are nevoie de o temperatură apropiată de cea de incubator, o hrană deosebit de echilibrată și de proaspătă, precum și o îngrijire atentă.

Asigurând aceste condiții, vom reuși să limităm la minimum pierderile prin mortalitate și să avem puii sănătoși, viguroși, să dea sporuri bune în greutate, cu consum scăzut de nutrețuri combinate în fazele următoare de creștere. Mulți crescători țin puii la temperaturi scăzute și administrează fără nici un discernământ furajele.

Dacă creșterea se face pe așternut, e nevoie să controlăm cât mai des temperatura, atât sub sursa de căldură cât și în restul halei. Temperatura optimă poate fi controlată atât cu termometrul, cât și după comportamentul puilor.

Dacă este prea frig, puii se îngrămădesc unii în alții, nu consumă furaje, au un piuit de suferință. Dacă, din contră, este prea cald puii se îndepărtează de sub zona încălzită, consumă mai puține furaje și mai multă apă. O temperatură normală se cunoaște după împărțirea uniformă a puilor în zona încălzită, o activitate intensă la furajare și adăpare, vioiciune, piuit care indică o bună sănătate. Până când puii se obișnuiesc să consume furaje, acestea se împrăștie în zona încălzită pe hârtii albe, trebuie evitată hârtia de culoarea furajului, altfel puii nu sesizează prezența hranei pe hârtie. Pe măsură ce puii cresc, furajele se administrează pe cofraje de ouă sau în tăvițe de metal sau plastic cu marginea joasă, abordabile și comode pentru pui.

Se administrează cantități mici de furaje, cât mai des, pentru ca furajul să fie în permanență proaspăt și să mențină interesul treaz al puilor față de consum.  

Creșterea 

Este faza a doua, care se întinde de la vârsta de două săptămâni până la circa o săptămână înainte de vânzare sau tăiere. Este faza cea mai lungă din viața puilor în care realizează cel mai mare spor în greutate și consumă cele mai multe furaje.

În cazul creșterii pe așternut, problemele principale sunt hrănirea, adăparea și microclimatul. Puiul de carne are o dezvoltare foarte rapidă, atât ca greutate corporală cât și ca înălțime. O grijă permanentă pe care o avem este că înălțimea stratului de furaje și apă din hrănitori și adăpători să fie ușor superioară înălțimii spinării puilor.

Se va avea grijă ca echipamentul de hrănire să fie judicios amplasat în adăpost, în așa fel încât, în orice poziție s-ar afla un pui, să nu existe o distanță mai mare de 2 m față de cele mai apropiate locuri de hrănire sau adăpare. Nu trebuie să existe o distanță mai mică de 50 cm între două jgheaburi de furajare.

În perioada de creștere nu mai e nevoie ca porțiile să fie administrate de mai multe ori pe zi, ca în perioada de start. E suficient ca furajul să fie o dată pe zi sau chiar odată la două trei zile, fără a influența negativ sporul în greutate sau consumul de furaje. La vârsta de trei săptămâni se va face o rărire a puilor din nivelurile superioare în nivelurile inferioare, dacă din motive de căldură popularea cu pui de o zi s-a făcut numai în nivelurile superioare.

Finisarea

Se face în ultima săptămână de viață a puilor. Scopul acestei faze este de a hrăni puii cu o rețetă din care se retrage coccidiostaticul, pentru că ceea ce ajunge în consum să nu aibă gust de medicament. Nici această ultimă etapă din viața puilor nu trebuie neglijată.

Trebuie avut în vedere faptul că, pe măsură ce puii cresc, adăpostul devine din ce în ce mai neîncăpător, în special în privința frontului de hrănire și de adăpare. Așternutul se deteriorează, noxele cresc, ventilația trebuie să fie din ce în ce mai puternică.

În această fază pot apărea diferite boli respiratorii dacă nu se asigură un microclimat, un așternut și o hrană corespunzătoare. Ori pierderile prin mortalitate care se înregistrează în ultima săptămână din viața puilor sunt mult mai costisitoare decât cea din prima săptămână, căci survin după cheltuieli mari făcute cu îngrijirea și hrănirea și se înregistrează tocmai în ajunul recuperării acestor cheltuieli de către crescător.

Magazinele noastre:

  • Șos. Râmnicu Sărat nr. 37

  • Șos. Buzăului nr. 102A

  • Com. Movila Miresii

  • Galați, piața de păsări

  • Calea Brăilei nr. 169A – Ianca

  • Str. Brăilei nr. 61 – Comuna Viziru

   Contact: 0787 425 177 | 0339 732 600

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Meniu principal

Deschide chat
1
💬 Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua 👋

Cum vă putem ajuta ?