Hrana la scroafele gestante

Hrana la scroafele gestante

Hrana la scoafele gestante

Scroafa gestantă trebuie separată într-o boxă individuală. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci cel puțin încercați să grupați în aceeași boxă scroafe care sunt cam în același stadiu al gestației. În această situație însă trebuie avut în vedere ca spațiul să fie suficient de mare astfel încât scroafele să nu fie nevoite să se lupte între ele pentru teritoriu.

Separația este necesară atât pentru a i se putea asigura scroafei gestante o hrănire corespunzătoare, diferită de cea a celorlalți porci, o temperatură situată în jur de 20 de grade C, cât și pentru a o feri de luptele din cocina care i-ar putea provoca un avort spontan.

Hrana

Cel mai indicat este ca hrana să fie formată în special din porumb și cereale. În acest sens putem folosi o uruială făcută în casă după următoarea rețetă: 50% porumb și 50% cereale (ovăz, orz și grâu) combinate cu lucernă uscată și tocată. Din când în când această dietă mai poate fi înlocuită și cu zer, srot de floarea soarelui, coji de cartof, lături calde, precum și cu concentrate din comerț.

Pentru a preîntâmpina pierderile de calciu, mai ales în ultima perioadă a gestației, se va administra odată cu hrana și o jumătate de cretă albă, furajeră, fărâmițată. Se vor evita verdețurile și legumele în cantități însemnate deoarece acestea pot fermenta și pot duce la avort. Din același motiv (fermentația) nu se vor administra resturi de mâncare stricată. Deasemenea se va evita sarea și alimentele sărate.

Pentru a evita o îngrășare exagerată (care le-ar îngreuna nașterea), în ultima lună de sarcină hrana i se va modifica. Astfel, unii crescători recomandă, pentru aceste ultimele patru săptămâni ale gestației, hrănirea scroafelor exclusiv cu tărâțe de grâu.

Dieta pe bază de tărâțe o va împiedica să se îngrașe și-n același timp o va pregăti în vederea începerii perioadei de lactație. De asemeni apa va fi la discreție. Ea trebuie să fie curată (recomandat este să o schimbăm în fiecare zi) și la o temperatură potrivită.

Este indicat ca periodic, de-a lungul celor aprox. 4 luni de gestație, un veterinar să verifice starea generală de sănătate a scroafelor gestante. În funcție de starea lor vă va putea indica cele mai potrivite soluții și sfaturi în domeniu. Vom urmări dacă scroafa mănâncă toată mâncarea, bea suficientă apă și dacă fecalele au un aspect și o consistență normală. Orice anomalie sesizată va fi adusă la cunoștința medicului veterinar pentru a putea acționa în consecință.

Este bine ca în momentul fătării scroafa să fie asistată, astfel încât să nu ucidă purceii (să se așeze pe ei, să-i calce în picioare sau să-i mănânce). După ce fătarea s-a încheiat, vom așeza purceii cu boturile la ugerele scroafei, astfel încât scroafa să stea liniștită, iar ei să înceapă să sugă, scutind astfel purceaua de efortul de a-i căuta în jurul ei.

Unde ne găsiți:

  • Șos. Râmnicu Sărat nr. 37
  • Șos. Buzăului nr. 102A
  • Com. Movila Miresii
  • Galați, piața de păsări
  • Calea Brăilei nr. 169A – Ianca
  • Str. Brăilei nr. 61 – Comuna Viziru

0787 425 177 | 0339 732 600

Comandă ACUM de pe:   pentrufermier.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Meniu principal

Deschide chat
1
💬 Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua 👋

Cum vă putem ajuta ?