Păduchii la găini

Păduchii la găini

Păduchii la găini sau la alte păsări de curte sunt un factor ce poate afecta grav sănătatea efectivului, dar și producția de ouă. Tratamente pentru păduchii găinilor sau păduchii roșii ai găinilor există, chiar unele cu eficiență rapidă, însă important este să descoperiți cauza apariției acestor păduchi și să preveniți o nouă invazie în cotețul păsărilor.

Ce sunt și cum arată păduchii păsărilor

Păduchii la găini și la păsări sunt diferiți de păduchii la om, păduchii de găină nu stau pe om.

Aceștia sunt acarieni foarte mici, de numai 1,5 mm, cu picioare bine dezvoltate, de culoare cenușie, dar care devine roșiatică după ce consumă sângele păsărilor, de aici și denumirea de păduchi roșii.

Acești paraziți nu stau pe păsări tot timpul, aceștia se alimentează cu sângele lor pe timpul nopții, se hrănesc mai ales la nivelul picioarelor, a pieptului și a aripilor, când păsările se odihnesc. Ziua, la lumina soarelui, păduchii găinilor de ascund în coteț, în special în crăpăturile adăpostului de păsări. În aceste ascunzișuri, păduchii găinilor se împerechează și depun ponta cu ouă. Păduchii păsărilor sunt deosebit de rezistenți, putând supraviețui și 10 luni fără o sursă de hrană.

Semne că păsările au păduchi:

Semnele păduchilor la păsări sunt foarte ușor de observat dacă urmăriți atent comportamentul păsărilor.

Semne comune:

 • Pierderea penajului și murdărirea lui
 • Iritații pe picioare
 • Scăderea producției de ouă
 • Mers greoi al păsărilor
 • Păsările evită să intre seara în coteț
 • Păsările arată mai slăbite și nu au poftă de mâncare
 • Pete de sânge pe coaja ouălor
Soluții de combatere a păduchilor la păsări:

Un factor important este să găsiți sursa păduchilor. Găinile și celelalte păsări din ogradă pot să ia acești paraziți numai din surse externe. Este foarte important să le depistați pentru ca tratamentul pe care îl faceți să nu fie în zadar. Paraziții mai pot fi aduși în coteț și de rozătoare.

Păduchii nu pleacă niciodată singuri dintr-un coteț de păsări, atâta timp cât nu veți acționa, ei vor continua să existe și să vă paraziteze păsările ajungându-se până la decesul acestora.

Aveți grijă ca de fiecare dată când curățați adăpostul păsărilor să înlocuiți complet așternutul cel vechi, preferabil chiar să îl ardeți. Dacă deja ați depistat păduchii, atunci arderea devine obligatorie.

Metode de prevenire contra păduchilor la găini:
 1. Evitați sursele de păduchi precum păsările sălbatice sau rozătoarele.
 2. Protejați sursele de hrană, sacii de furaje, de o posibilă infestare.
 3. Verificați atent păsările noi pe care le introduceți în efectivul din curte.
 4. Curățați cotețul găinilor. Chiar dacă păduchii nu sunt semn al lipsei de curățenie, asta nu înseamnă că, periodic, nu trebuie să faceți o curățenie și o dezinsecție generală în locul unde țineți păsările.
 5. Dați cotețul cu var. Deși varul nu are efect direct contra păduchilor, întrucât aceștia nu sunt bacterii, varul va umple crăpăturile din pereții cotețului, astfel încât paraziții nu mai au unde să-și facă culcușul.
 6. Asigurați-le păsărilor o baie de nisip, o baie de praf. Aceasta va ajuta la protejarea pielii păsărilor. Ca efectul să fie maxim contra păduchilor, puneți în groapa sau în vasul cu nisip și puțin pământ și multă cenușă. Folosiți cenușă numai din lemn netratat ce a fost ars și verificați să nu fie rămase cuie după ardere, care să rănească găinile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Meniu principal

Deschide chat
1
💬 Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua 👋

Cum vă putem ajuta ?